Kananmunat antavat hyvän alun päivälle

Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa aloittavat päivänsä nauttimalla aamiaiseksi kananmunia. Tapa on yleinen etenkin Iso-Britanniassa, sillä perinteinen englantilainen aamiainen sisältää aina kanamunaa jossakin muodossa.

Viime vuosina yhä useammat suomalaisetkin ovat heränneet huomaamaan proteiinipitoisen aamupalan hyödyllisyyden. Vaikka kiivain karppausvillitys onkin jo ohi, on kananmunien suosio edelleen korkealla.

Kananmunien ravintosisältö on vailla vertaa

Kananmuna on ravintosisällöltään monipuolinen ja erinomainen proteiininlähde. Proteiinin lisäksi kananmuna sisältää monia muita terveydelle tärkeitä ravintoaineita:

  • A-vitamiinia
  • jodia
  • B12-vitamiinia
  • D-vitamiinia
  • hyvälaatuista rasvaa

Yhdessä kananmunassa on energiaa 309/74 kJ/kcal, ja proteiinia on peräti 6,9 grammaa. Hiilihydraattien osuus on mitättömän pieni, vain 0,2 g.

Tarvitseeko kananmunien kolesterolista olla huolissaan?

Vielä muutamia vuosia sitten kananmunien syöminen oli kiellettyä niiltä, joiden kolesteroliarvot ovat liian korkeat. Korkea kolesteroli altistaa monille sairauksille, joista vakavimpia ovat sydän- ja verisuonitaudit.

On tosiasia, että kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei kananmunien syöminen sittenkään ole niin vaarallista kuin luultiin.

Nykyisin jopa valtimotauteihin sairastuneille sallitaan 2-4 kananmunaa viikossa. Kohtuullinen kananmunien käyttö ei siis vaaranna kenenkään terveyttä.

Kananmuna-aamiaisen ei tarvitse olla arkisen tylsä

Voit valmistaa kananmunaa sisältävän aamupalan lukemattomilla eri tavoilla. Kananmunat maistuvat hyviltä niin keitettyinä, paistettuina kuin haudutettuinakin, ja voit aina käden käänteessä valmistaa monenlaisia omeletteja.

Myös tarjoiluun kannattaa kiinnittää huomiota. Kauniit astiat ja tarkasti suunnitellut kattaukset kruunaavat aterian. Löydät lisää täältä, jos haluat tarjoilla kananmunat erityisen tyylikkäästi.