Täydelliset kuppikakut

Kuppikakku, suomennos englannin sanasta cupcake, tuli ryminällä Suomeen vasta viime vuosien aikana. Näin siitä huolimatta, että USA:ssa näitä makeita leivonnaisia on syöty jo 1800-luvulta lähtien. Meillä on aiemmin tyydytty pelkkiin kuppikakun riisuttuihin versioihin eli muffineihin, jotka ovat kuin kuppikakut ilman kaunista sokerikuorrutusta.Nykyään jokainen itseään kunnioittava kahvila tai leipomo tarjoaa jonkinlaisia kuppikakkuja, ja niitä leivotaan innokkaasti jo monessa kodissakin. Mitä upeimmat kuorrutukset ja koristukset ovat olleet viimeaikojen nouseva leivontatrendi – lue tästä, kuinka sinäkin saat kuppikakuistasi täydellisen kauniit.

  1. Huoneenlämpöiset ainesosatRyhtyessäsi leipomaan kuppikakkuja varaudu siihen hyvissä ajoin. Ole kärsivällinen ja anna ainesosien – voin, munien ja maidon – lämmetä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin aloitat leipomisen. Näin ainesosat sekoittuvat paremmin keskenään.
  2. Panosta kunnon aineksiinAinesosien laadukkuus merkitsee leivonnassa, niin myös tässä. Panosta oikeaan, hyvään vaniljaan ja hanki korkealaatuista suklaata perinteisen taloussuklaan sijaan.
  3. Laita taikinaa kohtuudellaKun annostelet taikinan vuokiin, muista pysyä kohtuudessa. Taikina tulee uunissa nousemaan etkä varmasi halua, että upeat kuppikakkusi ovatkin paistumassa osittain uunin pohjalla.
  4. Anna kypsyä rauhassaTarkkaile kuppikakkujasi uunin lasin läpi, luukkua avaamatta. Kaikki luukun aukaisukerrat laskevat uunin lämpötilaa ja lopputulos on todennäköisemmin epäonnistunut. Odota siis noin 12 minuuttia, ennen kuin avaat luukun.
  5. Pois vuoastaKun kuppikakut on paistettu, poista ne mahdollisimman pian vuoasta – varovaisesti! Vuokaan jätetyt kuppikakut kypsyvät liiaksi ja lopputulos on kuiva.
  6. Kuorruta runsaastiPaitsi kauniin ulkonäön, kuorrutus takaa kuppikakuille myös kosteuden ja estää niitä kuivumasta. Kuorruta siis reilulla kädellä koko näkyvissä oleva päällisosa ja saat nauttia mehevämmistä kuppikakuista. Ja myös kauniimmista! Muista kuitenkin antaa kuppikakkujen jäähtyä rauhassa, ennen kuin ryhdyt niitä kuorruttamaan – muuten saat aikaiseksi vain sulanutta kuorrutemössöä ja kovan sotkun.
  7. Varo koristeiden vettymistäMonesti kuppikakun kuorrutteen päälle lisätään vielä muita koristeita, esimerkiksi strösseleitä, karkkia, keksin muruja tai suklaapaloja. Laita nämä lisäkoristeet paikoilleen kuitenkin vasta juuri ennen kuin tarjoilet kuppikakut, etteivät koristeet ime kosteutta itseensä ja vety piloille. Ethän halua pöytääsi kuppikakkuja, jotka on kuorrutettu sulaneella strösselimassalla ja vetisillä, pehmeillä keksinpalasilla?