Ravintolan ja kahvilan perustaminen

Oletko haaveillut tai suunnitellut oman ravintolan perustamista? Tässä artikkelissa käydään läpi ravintolabisneksen aloittamiseen liittyviä asioita ja avataan hieman niitä perusasioita, joita tulisi ottaa huomioon ravintolayrittäjäksi ryhtyessä. Ravintoloiden lisäksi perehdytään hieman myös kahvilan tai tarkemmin sanottuna pienen kahvilan eli yksin pyöritettävän kahvilan tai korkeintaan muutaman työntekijän tai omistajan kahvilan perustamiseen.Millaista kahvilan pyörittäminen on yksityisyrittäjälle? Itse asiassa niin ravintolan kuin kahvilankin perustana on ruoka ja juoma, mutta kahvilan suurin ja ratkaisevin eroavaisuus ravintolaan tulee sijainnin lisäksi tyylistä, viihtyvyydestä ja asiakaspalvelusta. Kahviloiden kilpailu on kovaa ja siksi avainasemaan nousee erilaisuus. Miksi asiakas valitsisi juuri minun kahvilani, kun naapurissakin on pieni kahvila?

Tyyli ja asiakaskunta

Ensimmäiseksi tulee tietää, millaista ruokaa ravintola haluaa asiakkaillensa tarjota. Tämä luonnollisesti määrittää pitkälti myös asiakaskunnan ja tätä myötä aukioloajat. Pikaruokaravintolat poikkeavat lounaspaikoista ja lounaspaikat illallispaikoista ja niin edelleen. Oletetaan, että sinulla on jo mielessäsi ravintolan ruokalista. Tämä on rahoituksen ohella tärkeimpiä asioita, sillä totta kai rahoittajille on oleellista ravintolan ruuan tyylisuunta.Millaisia seikkoja tulisi ottaa huomioon asiakaskunnassa? Sen ratkaisee sisustus ja yleinen tyyli. Esimerkiksi valoisuus, musiikki ja kalusteet ovat tietysti osa tyyliä, mutta sen lisäksi tulee miettiä asiakaspalvelua ja tarjoilua. Tarjoillaanko pöytiin vai tilataanko tiskiltä? Millainen on tarjoilijan vaatetus ja kuinka monta pöytää tilassa on? Asiakkaan luottamus tulee ansaita viihtyvyydellä ja palvelulla.

Lokaatio ja markkinointi

Ravintolan ja kahvilan yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi pidetään lokaatiota eli sijaintia. On väliä, onko yrityksesi kaupungin keskustassa vai maalaiskylässä. Kaupungissa on enemmän potentiaalisia asiakkaita, mutta myös kilpailu on kovempaa ja yrityksen menoihin kuluu enemmän rahaa. Mieti siis sijainti tarkkaan, sillä jossain tapauksessa syrjempi sijainti voi olla vilkasta sijaintia huomattavastikin parempi vaihtoehto.Tyypillisesti alkurahoitus hoidetaan pankkilainalla, mutta yritystä voidaan rahoittaa myös perheeltä ja ystäviltä saaduilla rahoilla. Myös joukkorahoituskampanjat ovat yleistymässä. Ravintolan tai kahvilan perustamisen jälkeen elintärkeäksi seikaksi nousee markkinointi. Nykyaikana sosiaalinen media on tehokas ja edullinen tapa mainostaa. Myös paikallislehtiä ja radiota on järkevää käyttää hyödyksi. Pääasia on, että muistaa käyttää aikaa ja rahaa mainostamiseen.